Микита повернувся додому з роботи і одразу зайшов на кухню. – Привіт, – усміхнулася Яна. – Вечеряти будеш? – Буду, кохана, але пізніше, – відповів чоловік. – Зараз нам з тобою потрібно серйозно поговорити! – Поговорити? Про що? – усміхнулася вона, продовжуючи щось помішувати у каструльці. – Про твою подругу Наталку! – несподівано сказав Микита. – А до чого тут Наталка? – не могла зрозуміти Яна. – Зараз ти сама все зрозумієш! – Микита дістав свій телефон, ввімкнув на ньому якийсь аудіозапис. Яна прослухала запис розмови Микити з своєю подругою і аж присіла від почутого

– Тобі щойно дзвонила якась Аліна…, – Яна, підібгавши губи, дивилася на свого чоловіка, який щойно вийшов із душу. Вона знала лише одну Аліну у його оточенні, і дуже сподівалася, що це не вона.

Микита зітхнув. Знав же, що буде сварка. І чому він не взяв телефон із собою у ванну? Мабуть, просто не думав, що Аліна додумається йому зателефонувати. Адже чудово знає, що він одружений.

– Так, це та сама Аліна, – зізнався Микита. – Але нічого такого, що ти могла собі надумати.

– Угу …

Микита помітив, що в Яни вже очі на мокрому місці. Він підійшов до дружини, обіймаючи її.

– Ти ж знаєш, що я люблю тебе. Що минуле у минулому. Що ти так засмутилася?

– А чому тоді це «минуле» дзвонить тобі пізно ввечері?

Аліна була колишньої Микити. І Яна її знала, і знала, як переживав чоловік після їхнього розлучення.

Справа в тому, що Яна з Микитою знайомі з дитинства. Можна сказати, грали в одній пісочниці. Потім вони навчалися разом у школі, щоправда, у паралельних класах.

Тоді ніхто з них і не міг подумати, що вони будуть разом. Вони товаришували, але не більше.

А потім їх доля розвела, і зустрілися вони тільки вже у дорослому віці. Яна прийшла влаштовуватись на роботу, і в цій же компанії працював і Микита.

Вони тоді посиділи у кафе, душевно поговорили. Яна дізналася, що він готується до весілля. Поздоровила його, думаючи, яким симпатичним чоловіком він виріс.

А після Аліна та Микита розлучилися, буквально за пару місяців до весілля. Аліна була ініціатором розлучення. Справа в тому, що їй запропонували круту посаду на іншому кінці країни. І Микита був проти переїзду, а Аліні хотілося змін. Ось вони й розійшлися.

Микита тоді довго переживав, він багато розповідав Яні про свою дружину, що не відбулася.

Вони на той час почали дуже близько спілкуватися: разом у вихідні ходили у кафе, на роботі постійно розмовляли, навіть вдома один у одного бували.

І якось так сталося, що їхня дружба переросла в роман.

Але ця Аліна, начебто, завжди була тінню у їхніх стосунках. То напише Микиті, привітає його зі святом. То подзвонить із якимось питанням.

І хоч Микита і стверджував, що між ними все скінчено, і він дуже любить Яну, дівчина переживала через це спілкування. І вона попросила Микиту закінчити будь-які зв’язки з колишньою.

І він погодився. Сказав, що зробить усе, щоб Яна була щасливою.

І так було кілька років. Вони вже встигли одружитися, обзавестися власним житлом, Микита вже роботу змінив. Загалом багато чого трапилося за цей час. А тут знову – та сама примара з минулого.

– Справа в тому, – зітхнувши, почав відповідати Микита. – Що Аліна проїздом у нашому місті. І захотіла зустрітись. У неї не так багато знайомих тут лишилося. Ось вона мені написала, а я не відповів. Тепер дзвонить.

– Але ж ти не зустрічатимешся з нею? – З надією в голосі запитала Яна.

– Я б насправді хотів побачитися. Все ж таки нас багато пов’язувало. І зараз у мене немає жодних почуттів до неї, просто теплі спогади. Але я знаю, що ти будеш проти.

– Звісно, ​​проти! – обурилася Яна. – Я пам’ятаю, як ти переживав через ваш розрив! І не хочу, щоб якісь почуття всередині в тебе знову прокинулися.

– У мене почуття є лише до однієї людини, – посміхнувся чоловік. – До тебе. Але якщо ти переживаєш, тоді я не зустрічатимуся з нею. Напишу, що не вийде.

Яна кивнула, витираючи сльози. Вона довіряє Микиті, та ось тільки невідомо, як на ньому позначиться зустріч із колишньою. Навіщо ризикувати? Вони люблять один одного, вони щасливі. І навіть найменша можливість, що їхньому щастю прийде кінець, Яну хвилювала.

Микита і справді написав Аліні, що вони не зможуть побачитись. Хоча йому хотілося. І ні, не через те, що вони колись були разом. А просто хотілося побачити людину, з якою колись були близькі. Це як зустріти друга дитинства. Йому хотілося поговорити, дізнатися, як у неї справи. Розповісти про себе, про Яну. Адже він і справді дуже любив дружину.

Аліна відповіла лише наступного дня. І дуже просила побачитись. Сказала, що завтра їде, і їй хотілося б хоч півгодини поговорити. І Микита наважився. Нічого страшного не станеться, вони просто разом пообідають. А Яні він не скаже, щоб вона не переживала.

Вони справді зустрілися в кафе. Поїли, побалакали. Виявилося, що Аліна готується до весілля, і вона була дуже рада за те, що і Микита зустрів своє кохання. Вони згадували минулі часи, і зібралися розходитися. Насамкінець Микита обійняв Аліну, а потім вийшов із кафе.

І тут, вже на вулиці, його гукнули. Коли він побачив, хто це, відразу зрозумів, що проблем не уникнути.

Це була Наталка, одна з найкращих подруг Яни. Вона йому ніколи не подобалася: хитра, лицемірна. Але чомусь Яна з нею дружила.

– Привіт! Побачила тебе у кафе. Це ти з кимось там обіймався? – Запитала Наталка.

– Привіт. Це моя стара знайома,  випадково зустрілися. А що?

– А Яна в курсі?

– У курсі чого? Що я зустрів за обідом стару знайому? Ні, поки що не в курсі. Але ввечері розповім. Я поспішаю, на роботу час.

Микита сподівався, що на цьому їхня розмова і закінчиться.

– Слухай, я тут про всяк випадок вас сфотографувала. Відправлю це Яні. Ну, щоб знати, що ти не обманеш.

Микита зітхнув.

– Якби хотіла, вже відправила б. Що тобі треба?

– Я все розумію, може, це й справді просто знайома. І якщо треба, я промовчу. Щоправда, тобі доведеться сплатити туфлі, які я вибрала собі. Вони мені не по кишені, а ти добре заробляєш.

– Ти це серйозно? – невдоволено посміхнувся чоловік.

– Ну не хочеш, як хочеш. Тоді я відправляю це фото твоїй дружині. Може, вона й знає цю знайому.

Микита розумів, що не можна вестись на такі умови. Але дуже він не хотів засмучувати Яну.

– Одні туфлі, і ти це фото видаляєш. І мовчиш. І так, для довідки: це просто знайома, але я не хочу, щоб Яна переживала, ясно?

– Звісно!

Микита скинув гроші на картку Наталки, а потім, невдоволений, подався працювати. Зустрівся з Аліною, називається

Але як і підозрював чоловік, на цьому справа не закінчилася. Через два дні йому зателефонувала Наталка і попросила, щоб він замовив їй суші.

– Я їсти хочу, думала, з Яною кудись сходити, побалакати. Але можу і не зустрічатись з нею, а поїсти вдома.

– Ми ж домовлялися, – роздратовано промовив Микита.

– Це востаннє. Обіцяю.

– Гаразд. Але у мене на карті грошей немає, зараз дійду до банкомату, – промовив він.

– О, я тебе не кваплю. Але надто не затримуйся, бо я коли їсти хочу можу чогось наробити.

Замість банкомату Микита поїхав додому. Час поговорити з дружиною.

Він розповів їй усе. Що зустрівся з Аліною, хоч і обіцяв цього не робити. Що вони посиділи буквально годину чи навіть менше, а потім розійшлися. І що Аліна виходить заміж, так що про якісь почуття і говорити не варто.

Яна плакала. Їй було прикро, що Микита її обманув.

– Якщо чесно, – промовив він. – Я не хотів тобі розповідати. Але не тому, що в нашій зустрічі було щось непристойне, а просто тому, що знав, що тебе це засмутить. Вибач мені. Але я запевняю, що навіть після того, як побачив Аліну, нічого не змінилося. Вона для мене просто людина з мого минулого і все. А ти – справжнє. І я тебе дуже люблю.

– А чому тоді розповів? – Запитала Яна, витираючи сльози. Її трохи заспокоїв той факт, що Аліна виходить заміж. Та й бачила вона, що Микита ставиться до неї так само, як і раніше. Мабуть, й справді нема через що турбуватися.

– А ось це окрема історія, – зітхнув чоловік.

Після цього він розповів про Наталку. Про те, що сплатив їй туфлі, хоч і розумів, що це безглуздо. І про те, що вона й далі нахабніє.

І ніби на підтвердження його слів, Наталка зателефонувала йому.

Микита поставив дзвінок на гучний зв’язок і відповів.

– Де мої суші? – одразу запитала Наталка.

– Не буде тобі нічого, – різко відповів Микита.

– Так? Тоді я надішлю Яні фото, де ти в кафе воркуєш із якоюсь жінкою. І якщо ти кажеш, що у вашій зустрічі немає нічого такого, я впевнена, що Яна не засмутиться. Ти маєш п’ять хвилин, щоб передумати.

– Ось ти негідниця! – вигукнула Яна, не витримавши. – Мало того, що ти мені нічого не сказала, то ти ще й з мого чоловіка гроші тягнеш?!

Звісно, ​​Наталка намагалася викрутитися. Мовляв, вона все одно все сказала б! І просто хотіла провчити зрадника! Але Яна вже не вірила.

Наталка була викреслена зі списку подруг. А Микита пообіцяв, що більше ніколи не обмане Яну. А потім, подумавши, відправив номер Аліни до чорного списку. Адже спілкування з нею засмучує його дружину, нехай у цьому немає нічого такого. А він Яну любить і намагатиметься огородити від будь-яких переживань.