Ілля повернувся з роботи додому. На порозі його зустріла дружина. – Ти чому так довго? Вечеря вже майже охолола, – повідомила Марина. – Затримався на нараді. Зараз швидко в душ і буду вечеряти, – сказав Ілля і побіг у ванну. Марина пішла на кухню, сіла у крісло, чекаючи чоловіка. Раптом, вона почула звук повідомлення, яке прийшло на телефон Іллі. Чоловік йдучи у ванну, забув телефон на столі. – Можливо, щось термінове по роботі, – вирішила жінка. Марина взяла в руки телефон Іллі. На екран смартфона виплив текст. Жінка прочитала повідомлення і застигла від прочитаного

«Коханий мій, вчора ти був ніжним до мурашок!» «Коли ми побачимось знову? Я чекаю на нашу зустріч! Сумую…» “А пам’ятаєш, минулого разу в тому готелі … Хочу продовження…»

Марина тримала в руці телефон чоловіка і кривилася від прочитаного. Вона не збиралася це читати, просто так вийшло, що Ілля, йдучи у ванну, забув мобільник на кухонному столі, а тут надійшло повідомлення. Банально… І неприємно.

Побачивши текст, що виплив на екрані смартфона, Марина застигла. Відправник “О.А.” Дві літери, які перекреслили все в житті Марини.

Тільки сьогодні вона хотіла поговорити із чоловіком про свій візит до спеціаліста. Потрібно було планувати підготовку до процедури штучного, у шлюбі Марина та Ілля були вже понад п’ять років, дітей не було, але обидва цього хотіли та пройшли різноманітні огляди. Тепер залишалося лише пройти всі необхідні підготовчі процедури та намагатися зачати дитину.

Але, мабуть, не доля. У той момент, коли Марина читала листування свого чоловіка з якоюсь О.А., вона дякувала Богові за те, що у них не було дітей. Тоді розлучатися було б складніше, а в процес розлучення був би вплутаний третій, зовсім не винний у тому, що мама і тато вирішили розійтися.

І як так вийшло, що Ілля так схибив і залишив свій мобільник на столі? Мабуть, пристрасна зустріч із О.А. дуже похитнула його з колії і приспала чоловічу пильність.

Марина обережно поклала телефон чоловіка на стіл та вийшла з кухні. Пройшла в подружню спальню, кілька хвилин стояла навпроти ліжка, в якому вони з Іллею спали разом ось уже більше п’яти років і якийсь час боролася з бажанням викинути постільну білизну, а потім відправити її в політ з дев’ятого поверху.

Потім почула шум у сусідній кімнаті: мабуть, чоловік усвідомив свою помилку і, не закінчивши своїх ванні процедур, вилетів з ванної. Вийшовши зі спальні і побачивши Іллю, обмотаного рушником, з мильним волоссям і струмками води, що стікають по тілу, Марина криво посміхнулася.

«Герой-коханець!» – майнула в голові думка.

– Ти що? — спитала вона, як ні в чому не бувало. — Щось почулося?

Ілля замотав головою і, нічого не відповівши, зник у ванній. Марині стало неприємно, тепер вона знала, що саме в цей момент її чоловік знову листується зі своєю коханкою. Тією, у якої мурашки від його дотику і яка регулярно отримує від чужого чоловіка найсолодші поцілунки.

Хвиля обурення пройшла, і до Марини повернулася її холодний розум. Не май вона сталевого характеру та впевненості в собі, давно б влаштувала сварку і з соромом погнала б Іллю з квартири. Але ні, Марина Миколаївна Мельник, фінансовий директор великого рекламного агентства, ніколи не впаде так низько, щоб влаштовувати чоловікові сварку через якесь листування. Марина взяла до відома інформацію, а далі вже думатиме, як нею розпорядитися.

— Які у нас плани на вихідні? — Марина звернулася до Іллі, коли той вже ліг у ліжко перед сном.

Чоловік байдуже знизав плечима, а сам акуратно поклав свій мобільник на тумбочку поруч із ліжком. Раніше б Марина уваги на це не звернула, а тепер її це чомусь зачепило.

– У нас? – перепитав Ілля. — Я ж казав тобі, що ввечері в суботу у нас банкет на роботі з нагоди перемоги у тендері. Ти забула?

— Ні, не забула,— відповіла Марина спокійно.— Просто ти про це мені не говорив.

Ілля здивовано глянув на дружину:

– Так? Вибач. Значить, зараз говорю.

Сказав це і відвернувся до неї спиною. Марина півночі не спала, а, провалюючись у сон, бачила її, цю О.А., то в образі довгоногої блондинки, то повненької брюнетки, то сивої стрункий жінки з проникливими синіми очима.

У суботу вона просиділа цілий день вдома сама. Марину діставали видіння, її фантазія малювала їй картини побачення Іллі з іншою. Хотілося схопити телефон і написати чоловікові щось неприємне, а коли він повернеться, влаштувати йому грандіозну сварку. Потім Марина заспокоювалася та розуміла, що цим образить лише себе.

До понеділка вона зрозуміла, що треба щось робити. Сидіти і вдавати, що нічого не відбувається, було дуже складно, тому вона вирішила вчинити так, як вважала за потрібне на той момент – зрадити чоловікові, щоб поквитатися. Нехай буде так, принаймні вони будуть квити, і Марині, можливо, стане легше.

Кандидат на роль коханця в неї вже був: ним був її підлеглий, начальник піар-відділу Андрій, високий світловолосий, який давно виявляв до неї знаки уваги. Андрій нещодавно розлучився, тож жодного обману з його боку не буде, і Марина понесе відповідальність виключно за власний вчинок.

— Ти запрошував мене до кіно? — спитала вона у Андрія, підійшовши до нього в обідню перерву і заздалегідь переконавшись, що ніхто з колег не почує їхнього діалогу.

— Запрошував, — Андрій усміхнувся і кивнув, — Невже ти дозріла?

Марина кивнула. Того ж вечора вони вирушили в кіно, а після перегляду фільму опинились у ресторані, з якого перемістилися до готелю. Марина вирішила йти до кінця, втрачати їй не було чого, а ревнощі та образа переповнювали її через край.

Вона прийшла в себе лише через кілька годин. Сиділа в машині біля під’їзду власного будинку і намагалася збагнути: чи було все, що трапилося з нею насправді? Чи це вона ще  кілька годин тому лежала в ліжку з чужим чоловіком, дозволяючи себе обіймати та цілувати? Жодного фізичного задоволення Марина не отримала, а ось почуття глибокого жалю важким осадом залишалося десь усередині.

– Ти де? – Це був дзвінок від Іллі.

Раніше він ніколи не цікавився, де вона і з ким, але цього вечора Марина справді дозволила собі дуже багато.

– Я внизу, – чесно сказала вона, – Зараз піднімуся.

— Я тебе загубив, — голос Іллі вібрував від хвилювання, і Марині стало сумно: куди пішли ці теплі та довірчі стосунки між ними?

Куди поділася пристрасть, кохання, прихильність, ніжність? До якоїсь О.А. І все звалилося відразу.

Ілля приготував вечерю. Поставив свічки, розлив ігристе по келихах. Марина з подивом спостерігала за тим, що відбувалося в будинку – що це було?

– Романтичний вечір? — спитала вона, не приховуючи подиву.

— Загалом сьогодні наша річниця, — ображено промовив Ілля, — Сім років від дня знайомства.

Марину застигла. Точно! Сім років! А вона замість подарунка дозволила собі лягти у ліжко з іншим чоловіком! Сюрприз вийшов «із родзинкою».

Кілька днів вона переживала від докорів совісті. Взяла на роботі тиждень відпустки без збереження зарплати, щоб не бачитись з Андрієм, але він подзвонив їй сам.

— Пішла від мене? — у голосі чулася усмішка. — Думаєш, що все так просто забудеться?

— Я про тебе взагалі не думаю, — обманула Марина.

На жодну хвилину в неї з голови не виходила зрада чоловікові. Вона хвилювала все всередині, переконуючи переживати від неприязні до себе самої.

Зрозуміло, вони зустрілися першого ж робочого дня після її відпустки. Андрій дозволив собі поцілувати Марину, а вона відповіла на поцілунок. Що переконало її це зробити – банальне бажання чи образа на чоловіка? Ілля після того романтичного вечора більше не виявляв до дружини знаків уваги, вважаючи обов’язок перед нею повністю виконаним.

І знову готель, чуже ліжко та почуття неприязні до себе самої. Бридко – саме так почувала себе Марина, стоячи під струменями душа і не наважуючись вийти назад у номер до Андрія.

— Що ти йому кажеш, коли повертаєшся додому? — спитав він, коли Марина вийшла з душу. – Що була на нараді?

Марина знизала плечима:

– Яка різниця? Нічого не кажу, бо мене не питають.

Обличчя Андрія несподівано змінилося.

— Моя дружина завжди казала, що затримується на нарадах. Вона була помічником директора, організовувала його зустрічі та переговори, а паралельно з цим лягала з ним у ліжко. Я вірив, що вона була на нараді і мені цікаво, чи твій чоловік у таке повірить?

Марині стало не по собі. Вона тільки вийшла з душу, а відчуття було таким, ніби вона дуже брудна. І хто її забруднив? Сама ж!

— Нам більше не треба зустрічатися, — холодно промовила вона. — Це помилка.

Андрій знову посміхнувся:

– Помилка? Ну, звісно! Те саме мені моя колишня сказала, коли я її листування в телефоні знайшов…

Марина не стала більше слухати свого коханця. Швидко перевдягнулась і майже бігцем кинулася до виходу з номера. Їй терміново треба було побачитись із чоловіком, поговорити з ним, розставити всі крапки над «і».

— Я все знаю, — з порога сказала Марина Іллі, а той незрозуміло дивився на неї.

– Що ти знаєш?

– Про тебе і твою О.А. Як її звати насправді? Олена?

Обличчя Іллі здригнулося. Марина з неприязню зиркнула на своє відображення у дзеркалі: кілька тижнів вона зупиняла себе від з’ясування стосунків та сварок і в результаті все сталося. Її буквально трясло від образи, насамперед, на себе саму, яка не придумала нічого кращого, окрім як лягти в ліжко з іншим чоловіком.

— Мабуть, мені краще піти, — невпевнено промовив Ілля, а Марина кивнула.

— Це правильне рішення. Іди. Я сама все одно не зможу тебе виставити.

…За тиждень Марина передавала через вантажників залишки речей свого ще поки що законного чоловіка. У ванній кімнаті залишалися ще його стара бритва, гель для гоління і рушник, але їх Марина вирішила викинути в смітник. Ще на поличці у ванній лежав тест на вагітність із двома яскравими червоними смужками, що нагадували дві колії на дорозі у нове життя. У те, в якому Марині вже не буде так погано…