Христина з чоловіком, дітьми і матірʼю поїхали на дачу садити картоплю. – Ти що, заснув?! – вигукнула мати до зятя Вадима. – Чи ти забув, як машину паркувати? Давай швидше! Пора саджати картоплю! Теща зробила незадоволене обличчя й сама пішла відкривати багажник. – Божечки! – раптом вигукнула вона від побаченого. – Мамо, що трапилося? – ахнула Христина. Вона саме відчиняла двері будинку, коли почула галас матері. Жінка випустила сумку з продуктами. Пролунав жалібний дзвін – це не витримали банки з огірками і банка з помідорами. Христина побігла до матері. Вона не розуміла, що ж там таке в тому багажнику

– Давай, не лінуйся, ручками травичку виривай, потім пройдися сапочкою, – командувала Юлія Степанівна.

– Давайте наступного року посадимо менше картоплі? – несміливо запропонував Вадим і одразу побачив строгий погляд.

– Ось ще! Халявщик! Самі ж узимку станете дзвонити: – Матусю, дайте нам картоплі!

Вадим сумно зітхнув і пішов полоти й підгортати картоплю далі.


Питання дачі і величезних масштабів городу багато років було темою суперечок. Вадим одружився з Христиною 16 років тому. Він навіть не підозрював, що дівчина має придане у вигляді дачі.

Її мати, Юлія Степанівна, була сільська, завжди пишалася гарним батьківським будинком, малим городом на 8 соток та великим городом, де садили картоплю на 15 соток. Батьки тримали корів, свиней. Все було своє: і м’ясце, і овочі.

Але зараз все ж інакше: у будь-якому магазині можна купити смаколики, заміські будинки стали місцем відпочинку, а не роботи! Принаймні у друзів Христини та Вадима…

А їхня дача залишалася місцем безперервної роботи. Дякувати Богу, хазяйство перестали тримати: батьків Юлії Степанівни не стало, а сама вона не хотіла знову жити в селі. Натомість звичка засаджувати город повністю у неї залишилася. І кожна весна починалася однаково: із суперечок, чого і скільки садити.

– Христино, ти насіння томатів замочила?

– Так, мамо.

– Скажи Вадиму, нехай приїде: я нову фітолампу купила! Треба поставити.

– Добре мамо.

– А перці вже пікірували? Скільки коренів вийшло?

– Близько 50…

– Усього 50? І в мене ще 120… Ох, залишимося цього року без перців!

Вадим, чуючи такі розмови, награно брався за серце, піднімав очі в стелю, шепотів: “Все пропало!” і йшов сміятися на балкон.

Втім, цей сміх був сумним. Здогадайтеся: хто тягатиме ящики з розсадою? Кому треба буде копати грядки? І не культиватором, а лопатою!

– Ти що, зовсім вже?! Який культиватор! Він землю псує! Потім жодного врожаю не буде! – галасувала теща кілька років тому у відповідь на пропозицію купити культиватор.

– Але Юліє Степанівно, я ж не трактор! Це довго і важко – все вручну. І взагалі мене поперек турбує!

– То все через лінію твою! Працював би на землі більше, нічого не турбувало б! – підібгала губи Юлія Степанівна.

Тому Вадим вирішив діяти хитріше. Христинка, звичайно, пікірувала 50 коренів перців, а він потім акуратно зменшував їх кількість. Тож до висадки в теплицю залишалося трохи більше половини.

– Потім по дорозі на дачу ще кілька штук зламається, – потирав руки Вадим.


– Ви що, спите ще, чи що?! – стукала в двері і галасувала на весь під’їзд Юлія Степанівна.

– Мамо, а котра година? – потираючи очі відчинила двері Христина.

– Як це – котра?! Вже опів на шосту! Швидко збирайтеся, треба встигнути по холодку посадити! Віка, Володька, вставайте! – Юлія Степанівна вже зайшла у кімнату до внуків.

Ті намагалися закутатися у своїх ліжках в ковдри. Але марно – бабуся вже вела їх з кімнати.

– Ну бабусю… – просилася восьмирічна Віка.

– Ну бабусю… – басовито підтримував її 14-річний Володька.

– Жодних відмовок! – усі встали і їдемо на дачу! Поснідаєте там! – командувала та.

Вадим завбачливо сховався від галасливої ​​тещі у ванній. На жаль, він розумів: довше 10 хвилин посидіти там не вдасться. І точно: теща вже стукала у двері.

– Ти що, заснув? Виходь! Іди заводь машину, і не забудь картоплю!

– Виходжу, – буркнув Вадим і зітхнув.

Цього року теща вирішила «оновити насіннєвий фонд», і три тижні тому вони купили два мішки сортової картоплі. Пророщувати її довелося не в тещі, а себе вдома. Весь цей час картопля рівним шаром була розсипана на балконі, а вчора весь вечір діти збирали її, намагаючись не обломити паростки.

– Так і знала! Я прямо відчувала, що занапастите мені картоплю! – у сльозах говорила на кухні теща, помітивши у відрі для сміття пару відламаних паростків.

– Бабусю, це я випадково, – жалісно подивилася на неї внучка, і серце Юлії Степанівни пом’якшало.

Але лише на кілька секунд. Вона сказала всім терміново спускатися і сідати в машину.

– Картоплю взяли? А продукти? Продукти купили? Ще я просила вчора вас з’їздити і купити плівку для розсади… До речі, перчики ти вже поставив у багажник?

– Так, – крізь зуби відповів Вадим.

– Ну хоч щось сам і вчасно зробив!

Цікаві сусіди, які прокинулися від стукотіння у двері й закликів терміново вставати і їхати на дачу, поглядали з вікон. Вони дуже, дуже-дуже чекали, коли ж машина Вадима виїде з двору. Тільки після цього сусіди могли спокійно лягти й поспати ще трохи. Звісно, ​​їм же ж картоплю не садити…


Христина намагалася більше мовчати під час зустрічей з матір’ю: надто вже важкий і норовливий був характер у Юлії Степанівни. Не суперечити тещі й бабусі вона закликала і Вадима, і дітей. Але до дачі їхати дві години, і активна бабуся ніяк не могла вгавала, все говорила і говорила. Мимоволі довелося підтримувати розмову.

– Христинко, я знаєш, що хочу? – здалеку завела розмову Юлія Степанівна.

– Що, мамо?

– А давай цього року поменше картоплі посадимо!

Від несподіванки Вадим проїхав перехрестя на червоне. На щастя, о шостій ранку суботи дорога була пуста. Теща повернула голову в його бік, щоб виказати за «майстерність» водіння. Але побачила щасливе обличчя й продовжила.

– Замість картоплі перекопаю вільне місце й перенесу туди малинник.

– Коли ви кажете «перекопаю» й «перенесу», ви ж маєте на увазі, що копати будете самі? – з надією у голосі спитав Вадим.

– Звісно! Звичайно ж – ні! Я тобі покажу де перекопати, де вкопати стрічку, щоб малина не розповзлася, на якій відстані зробити проходи і на якій відстані потім посадити кущі. Та ти ж мій хороший! – засміялася теща, побачивши, як спохмурнів Вадим. – Сам же ж потім будеш малинку їсти!

– Знаєте, ось не так сильно я й люблю малину, щоб заради літрової баночки всі вихідні копати, – без оптимізму відповів Вадим.


Вадим дуже мріяв про те, що одного разу засіє 20 соток травою, поставить басейн, альтанку з мангалом.

А три сотки, так і бути, нехай залишаться під моркву, бурячок, цибульку, капусту й інші кабачки. Може, навіть тепличку одну з п’яти залишив би, щоб помідорки та огірочки там вирощувати.

Це ж просто щастя: насмажити шашликів і милуватися заходом сонця, вдихаючи аромати вечірніх квітів і слухаючи стрекіт коників.

Вадим навіть заплющив очі і відчув запах смаженого шашлику, як раптом почув:

– Ти що, заснув? Чи забув, як машину паркувати? Давай швидше! Пора саджати картоплю! – теща зробила незадоволене обличчя й сама відкрила багажник. – Божечки! – раптом вигукнула вона від побаченого.

– Мамо, що трапилося? – Христина ахнула, побачивши, як мати взялася за серце.

Вона саме відчиняла двері будинку, коли почула галас матері!

Жінка випустила сумку з продуктами. Пролунав жалібний дзвін: це не витримали банки з огірками і банка з помідорами.

Христина побігла до матері. Вона не розуміла, що ж там таке в тому багажнику!

По дорозі Христина зачепилася і подерла джинси.

– Ах ти ж! Усю розсаду переламав! – голосила тим часом Юлія Степанівна.

– Та ну тебе, – махнула рукою Христина.

– Що це значить?! Що садитимемо?

– У тебе там у теплицях все одно місця не лишилося! Я взагалі не знаю, навіщо тобі стільки розсади!

Христина розвернулася і пішла в бік будинку.

– Як навіщо? А Марію Петрівну почастувати? А Валі з роботи салатів привезти? А вам, бідолахам, заготовок? – кричала їй услід мати.

– Мамо, якщо твоїм подружкам потрібні закрутки, нехай вони заведуть свої дачі! Або хоча б приїжджають навесні, висаджують розсаду, а потім влітку доглядають її. І закрутки нехай самі роблять.

– Але в них немає часу. І здоров’я вже не те.

– Ах, часу немає? – Христина розвернулася і, почервонівши від обурення, пішла до матері. – А в нас, значить, часу повно? І здоров’я на всіх вистачить?

– Христиночко, – губи Юлії Степанівни затремтіли. – Як же ж так! Ти ж моя кровиночка… Гаразд, Вадим цей, він нам чужий, але ти! Ти ж моя донька! Хіба ж можна мамі не допомогти?

– Мамі я готова допомагати, а чужим людям – ні!

Христина теж втомилася від цієї дачі. Їй теж хотілося лежати в шезлонгу, запрошувати подружок і ходити з ними на озеро чи лісок, по гриби. Вона мріяла, що її діти не стануть працювати з лопатами, сапками і лійками, як вона колись у дитинстві.

Але мати не здавалася і продовжувала вирощувати все у промислових масштабах. Тим, що росло на городі, можна було прогодувати десять таких сімей, як їх із Вадимом. Але мати нічого не хотіла чути: мовляв, мої батьки працювали на землі, я працюю і вам треба працювати. І онукам теж. А то раптом не зрозуміло, ким стануть.

Але ця картинна вистава біля машини переповнила чашу терпіння Христини. Вадим, який інколи не бачив дружину розлюченою, з подивом дивився на неї і слухав.

– Значить так, мамо. Минулого року ми посадили 18 рядків картоплі. І то тільки тому, що насіннєву миші погризли в льоху. Цього року саджаємо менше. Нашій сім’ї на зиму достатньо 13 відер, тобі, тому що ти одна, п’яти буде з головою. Разом – нам потрібно 20 відер картоплі або п’ять мішків. Це я про всяк випадок більше рахую. Такий урожай ми беремо з п’яти рядів. Значить, 13 – зайві.

– Як це – зайві?! – Юлія Степанівна забула, що їй щойно було недобре.

– Та так, матусю. 13 рядків – це 13 мішків картоплі. Зараз у льоху лежить 6 мішків. Їсти її ніхто не буде: м’яка, проросла. Значить – на викид! Тобі не шкода? Ще 3 мішки відвезли того тижня до тебе додому. Не впевнена, що ти її всю зʼїла. Ще 4 мішки віддали твоїм подружкам, – загинала пальці Христина.

Вона почервоніла, волосся розтріпалося і все, про що вона мовчала довгі роки, зараз виказувала матері.

– А це ж не вони і навіть не ти садила, підгортала, копала, колорадських жуків, знову ж таки, збирала! А ми з Вадимом і дітьми працювали все літо! Отже так – або ми садимо п’ять рядків і ні картоплиною більше, або їдемо додому і більше сюди не приїдемо. Вибирай! – заявила дочка.

– Христиночко… Ну хоча б не п’ять, а вісім, – тихо сказала Юлія Степанівна.

– Ні, п’ять.


Вже восени на ділянку заїхав трактор і переорав увесь город. Усю зиму Христина і Юлія Степанівна малювали новий план ділянки. Мати намагалася випросити ще «соточку під грядочку», але Христина була непохитна: жодної фазенди більше не буде. Або мама може забути про існування доньки й онуків.

І Юлії Степанівні довелося змиритись.

Навесні ділянку ще раз перекультивували, намітили доріжки, грядки, місце під малину, смородину, яблуні…

А ще місце під альтанку з мангалом і басейн. Через рік Юлія Степанівна з подивом побачила, що подруги тепер самі просяться до неї на дачу і навіть пропонують допомогу у прополюванні грядок.

Онуки із задоволенням стали проводити літо з бабусею, а дочка і син, нарешті, позбулися надмірної дачної роботи.

І ніхто, зовсім ніхто не переживав від нестачі овочів – всього росло в міру.

А якщо чогось і не вистачало, то магазин завжди поруч…